2024-09-04

Växjö blir värdstad för Forum Jämställdhet 2026

Nu står det klart att Sveriges största jämställdhetskonferens kommer att arrangeras i Växjö 2026. Konferensen Forum Jämställdhet flyttar mellan städer med ett stort engagemang och kommer nu för första gången till Kronoberg. 2026 arrangeras Forum Jämställdhet på Växjö Konserthus den 3-4 februari och lokala arrangörer är Växjö kommun och Region Kronoberg.

Det är en stor ära för oss att få vara värdar för denna viktiga konferens. Vi har arbetat intensivt med att integrera jämställdhetsperspektivet i Region Kronoberg och ser fram emot att dela våra erfarenheter och lära av andra, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

Växjö kommun har en lång historia av jämställdhetsarbete och att få vara värdar för denna konferens är ett kvitto på det arbete som bedrivs inom våra verksamheter. Att välkomna Forum Jämställdhet till Växjö möjliggör att vi sprider goda exempel och inspireras, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Både Region Kronoberg och Växjö kommun har under de senaste åren varit engagerade i SKR:s Modellkoncept, ett utvecklingsarbete för jämställda välfärdstjänster. Det var detta arbete som ledde till att de gemensamt ansökte om värdskapet för Forum Jämställdhet.

Kommunchef Catharina Rydberg Lilja lyfter vikten av samverkan och kraftsamling för ett lyckat jämställdhetsarbete.

För att nå ett samhälle med jämställda och jämlika levnadsvillkor behövs samverkan med flera aktörer. Därför är det extra roligt att vi är värdar tillsammans med Region Kronoberg. Dessutom är konferensen ett viktigt forum för kompetensutveckling säger Catharina Rydberg Lilja.

Regiondirektör Andreas Liljenrud framhåller konferensens betydelse som en plattform för utveckling och erfarenhetsutbyte.

Konferensen ger oss möjlighet att kraftsamla och byta erfarenheter, inte bara inom regionen utan också med andra aktörer i Sverige. Vi hoppas kunna belysa både våra styrkor och de utmaningar vi står inför när det gäller jämställdhetsfrågor, säger Andreas Liljenrud.

Även VD på Växjö & Co ser positivt på värdskapet.

Forum för jämställdhet lyfter otroligt viktiga frågor och vi är stolta över att Sveriges största jämställdhetskonferens har valt Växjö som värdstad 2026. Vi ser fram emot att hälsa deltagare, talare och arrangör välkomna till vår stad, säger Sara Almkvist, VD på Växjö & Co.

Under konferensen kommer ett öppet program att arrangeras parallellt med huvudprogrammet, där jämställdhetsfrågor från Växjö kommun och Regionen kommer att belysas och diskuteras. Första kvällen arrangeras också en middag där det svenska jämställdhetspriset delas ut.

Forum Jämställdhet arrangeras årligen av Sveriges Kvinnolobby, en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för kvinnorörelsen i Sverige. 

Mer information om Forum Jämställdhet finns på konferensens webbplats.

Relaterade nyheter