2015-12-02

ESA 2016 i Växjö

European Speedster Assembly, ESA, är ett veckolångt event där folk från hela världen träffas, umgås och tävlar i speedruns. Det är nu klart att detta event hamnar i Växjö nästa sommar.

Speedrun är ett begrepp inom datorspel som innebär att man försöker klara ett datorspel på kortast möjliga tid. Detta åstadkommer man ofta genom till exempel utnyttja diverse glitchar i spelet och optimering av karaktärsrörelser. Det är kutym att spelarna spelar in sina speedruns för att på så sätt kunna bevisa sin tid, så en följd av det har blivit att de flesta som gör speedruns strömmar det direktsänt på strömningstjänster, exempelvis Twitch, där spelarna under tiden kan interagera med publiken via chatt och ta emot donationer(Källa Wikipedia). 

 

Den 25 – 31 juli 2016 kommer ESA att gå av stapeln i Fortnox Arena, Växjö. Som arrangörer står Northern Sky, som anordnar ESA för första gången och man räknar med ungefär 500 tävlande som reser till Växjö från hela världen.

 

Fredrik Lidholt, ESA

”Vi är mycket nöjda i att ha hittat en samarbetspartners som tror på vår vision och vill vara en del av vår långsiktiga satsning att etablera ESA i Växjö. Efter fyra år i Skövde var tiden rätt att svida om till en större kostym. Vi hoppas och tror att vi kan växa tillsammans med Northern sky, området Arenastaden, Växjö stad och utveckla konceptet tillsammans.”

 

Magnus Stenbenke, talesperson för Northern Sky:

När vi fick frågan om att få anordna ESA tvekade vi inte en sekund. Det finns många roliga och häftiga event inom Esporten och ESA är definitivt ett av de större och mest spännande att få anordna. Vi på Northern Sky jobbar hela tiden med att få Esporten att växa i Växjöregionen och detta arrangemanget ligger helt i linje med vårt utsatta mål. Vi hoppas att alla som kommer får en härlig vecka och är glada att kunna bjuda Växjöpubliken på detta fräcka arrangemang.”

 

Anna Sjödahl, Växjö & Co:

“Att ESA kommer till Växjö nästa sommar känns spännande. Det är ett event som är helt rätt i tiden och adderar till Växjös bredd. Vår ambition är att stå värd för större evenemang inom flertalet olika områden så som spel, idrott, mat och kultur.”

 

Vid frågor kontakta

ESA, Fredrik Lidholt, 070-3371575

Northern Sky, Magnus Stenbenke 072-5501720

Växjö & CO, Anna Sjödahl 0470–733263

 

http://www.europeanspeedsterassembly.com/

Relaterade nyheter