2018-12-06

SM i orientering 2020 till Växjö

Nu står det klart att Svenska mästerskapen i sprintorientering kommer att arrangeras i Växjö av Växjö Orienteringsklubb. SM i sprint innefattar tre distanser fördelade på en helg och arrangeras den 29-31 maj 2020. Distanserna är fördelade till två individuella tävlingar och en stafett, där löpare representerar sin förening i ett lag.

Det är en utmaning att arrangera ett svenskt mästerskap, med höga krav på kvalitet vad gäller karta, terräng och banor. Växjö OK har stor erfarenhet av arrangemang och i föreningen finns många duktiga funktionärer, säger Patrik Karlsson som samordnat Växjö OKs ansökan.

Sprintorientering arrangeras i tätbebyggt område och parker och avgörs på orienteringsbanor som tar 15 minuter. Eftersom ett svenskt mästerskap ska kora de bästa sprintorienterarna i Sverige, och förhoppningsvis världen, gäller det att tävlingarna blir utmanande. Men det gäller också att vissa tävlingsdetaljer hålls så hemliga som möjligt så att det finns kvar ett visst överraskningsmoment för löparna. Utmaningen i sprint gäller i att fatta snabba beslut på okända banor på kort tid och genomföra orienteringen i högsta hastighet.

Mästerskapet kan locka cirka 400-500 deltagare och tillsammans med löparna kommer ledare, klubbvänner och publik. Totalt kan det bli 1000 deltagare som besöker Växjö med omnejd.

Relaterade nyheter