2022-06-02

Växjö ansöker om SM-veckan

Växjö kommun har skickat in ansökan om att arrangera SM-veckan sommaren 2025 alternativt 2026.

Under SM-veckan genomförs svenska seniormästerskap i ett stort antal olika idrotter, i en och samma stad. I Växjö föreslås tävlingarna gå av stapeln på Stortorget, Arenastaden och i och runt Växjösjön.

  • Växjö vore perfekt för SM-veckan med möjlighet att cityanpassa flera idrotters SM-tävlingar, tävlingar i den unika Arenastaden och i badvänliga Växjösjön. Det blir en fantastisk idrottsfest för både besökare och Växjöbor, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

I ansökan som nu skickats in Riksidrottsförbundet lyfts olika aspekter till varför Växjö vore en bra plats att anordna SM-veckan. Bland annat att föreningslivet är starkt, med aktiva föreningar inom flera av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund, vilket gör att den lokala förankringen blir stor. Närheten mellan olika mellan arenor, mötesplatser, hotell och restauranger, där allt finns på 5–15 minuters promenadavstånd är en annan faktor.

Växjö kommun och kommunens destinationsbolag Växjö & Co trycker också i ansökan på den samverkan som finns mellan många olika aktörer som gör det möjligt att få till en idrottslig folkfest. En av föreningarna som står bakom ansökan är friidrottsföreningen IFK Växjö.

  • Vår förening har anordnat många stora inomhusarrangemang i vår fina Telekonsult Arena och har även erfarenhet av utomhus-arrangemang på Värendsvallen. Vi har exempelvis arrangerat lag-SM-finalen här tidigare och vi kommer givetvis att göra vårt yttersta för att skapa ett bra arrangemang i Växjö 2025 alternativt 2026, säger Mikaela Wieslander, klubbchef, IFK Växjö. 
  • Vi är glada över att föreningsliv, näringsliv och akademi samt aktörer som RF-SISU Småland, Linnéuniversitetet, Växjö Citysamverkan och Destination Småland stöttar Växjös ambitioner med att ansöka om SM-veckan. Utan denna samverkan vore det inte möjligt, säger Monica Skagne, kommunchef Växjö kommun.

Senast 17 juni meddelar Riksidrottsförbundet vilka städer som gått vidare till nästa omgång. Därefter besöks de olika städerna. Senast den 15 november tas beslut om värdstäder för 2025 och 2026. 


Om SM-veckan:
SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med Sveriges Television som är sändande bolag, samt berörda specialidrottsförbund och värdstaden. SM-veckan genomförs varje år, vinter respektive sommar. Under en vecka genomförs svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad. SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund vilka representerar upp emot 210 olika idrotter (grenar). SM-veckan ska erbjuda Riksidrottsförbundets medlemmar ett samlat SM-evenemang som ger en tydlig medlemsnytta, höjer SM-tävlingarnas status och ger medial uppmärksamhet samt synliggör mångfalden inom svensk idrott och dess samhällsnytta.

 

Fotograf: Molly Bergvall

Relaterade nyheter