2021-11-18

Ultralöpningsfest och dubbel-SM i Växjö 2022

Svenska Friidrottsförbundet har utsett Växjö Löparklubb till arrangör för Svenskt Mästerskap i både 24-timmarslöpning och 100 km 2022. Ultraloppen kommer att genomföras i samband med nystartade VXO Ultrafest, där VXO24h och VXO100k ingår, och går av stapeln i Växjö 23-24 april 2022. “Vi tänker arrangera en riktig löparfest i Växjö!”, säger SM-General och Tävlingschef, Erik Ahlrot, som stolt meddelar att Växjö Löparklubb även har fått förtroendet att arrangera SM i 24-timmarslöpning 2023 och 2024.

– För Svensk Friidrott känns det jättespännande med dubbla mästerskap i ultralöpning i Växjö i april. Växjö Löparklubb har tagit fram ett spännande koncept med tävling på två parallella banor samtidigt, som förhoppningsvis lockar Sveriges ultralöpare till en minnesvärd helg med SM-tävlingar av högsta klass, säger Daniel Bergin, tävlingsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.

Ultralöpning är en växande sport lokalt i Växjö, nationellt och internationellt, och VXO Ultrafest förväntas locka löpare på motionsnivå såväl som toppskiktet på nationell nivå. Tävlingsarenan med start och mål kommer förläggas i anslutning till Geometriparken vid sjön Trummen och har ett gemensamt tävlingsområde. 24h-löparna springer så många varv de hinner under ett dygn på en flack varvbana vid Trummens strand och 100 km-löparna ett trettiotal varv runt Trummen. 

Vid tävlingsarenan kommer löparna serveras mat och dryck för att orka med de långa och utmanande tävlingarna. Starten för tävlingarna är kl 08:00 på lördag morgon för 100km-löparna och kl 11:00 för 24h-löparna och målgång beräknas lördag em/kväll för 100km medan 24h-löparna fortsätter hela natten lång… Deltagare, publik och arrangörer kommer bjudas på en lång och festlig tävling, en riktig ultrafest, och dessutom ska ju årets svenska mästare koras i båda distanserna.

– Växjö Löparklubb har tradition i att arrangera uppskattade evenemang och nu när vi har dubbla SM-tävlingar så kommer vi att se till att löpare, publik och funktionärer får en fantastisk helg vid Trummens strand. Det kommer dessutom att bli en högklassig tävling där flera av de allra bästa ultralöparna i Sverige redan har anmält sig, och detta inom bara något dygn efter vi öppnade anmälan. Intresset från ultrasverige är stort, och vi vill gärna visa upp Växjö-publiken att ultralöpning är en härlig sport, säger Erik Ahlrot.

– Friidrotten i Växjö står stark just nu och det är fantastiskt att det finns två föreningar i staden som kan stå som värd för SM-tävlingar under 2022, tillägger Daniel Bergin.
Fler svenska mästare kommer nämligen att krönas i Växjö stad 2022 då IFK Växjö arrangerar Inomhus-SM i friidrott i februari, vilken verkligen gör att Växjö utmärker sig som (fri)idrottsstaden 2022!

 

Växjö Löparklubb bildades 1985, vänder sig till alla som gillar att springa och har i nuläget cirka 130 medlemmar. Klubben har flera årligen återkommande arrangemang, bland annat Växjö Marathon, Personliga Rekordens Tävling, Personliga Rekordens Backyard och Varvetmilen.

För mer information –> www.runvxo.se/ultrafest

 

Foto: Anders Petersson, Växjö Löparklubb

Relaterade nyheter