Upplev mer

I Växjö får du tid att uppleva

Här får du tid att uppleva

Välkommen till Växjö. Hos oss finns det mycket att se, uppleva och göra. I Växjö råder en blomstrande kultur- och konstscen, här finns nära naturen-aktiviteter, prisbelönta restauranger och givetvis något för de små likväl som de stora. Småländska äventyr blandas med nutida utställningar och säsongsbaserade aktiviteter. Här presenterar vi ett axplock av våra favoritupplevelser i Växjö med omnejd.

Om du vill veta allt om Växjös utbud, klicka dig in på den officiella upplevelseguiden www.upplev.vaxjo.se.

Med naturen intill knuten

I Växjö har du alltid nära till naturen. Det finns hela 26 naturreservat och några av de flitigast besökta ligger inom gång- och cykelavstånd från stadskärnan. Tack vare våra 300 sjöar finns det gott om fiskemöjligheter och badplatser. Växjösjön ligger bokstavligen ett stenkast från Stortorget och ha en trevligt promenadstråk. Inne i city finns det massor av mysiga parker och vi vågar säga att Växjö har en av Sveriges vackraste stadsodlingar, Ekobacken.

Med naturen intill knuten

Lokal konst och kultur i internationell klass

Växjö är konstens och kulturens stad, där det finns något för alla. I museiparken finns Kulturparken Småland med bl.a. Sveriges glasmuseum och Utvandrarnas hus. Ett stenkast därifrån ligger Växjö Domkyrka med Karolinerhuset från 1715 där Carl von Linné gick i skola. Världsberömda glasformgivare syns på Glasgatan och konststråket Växjö Art Site tar dig runt de centrala sjöarna. Mitt i stan står Växjö Konserthus med den imponerande Christina Nilsson-salen, där olika föreställningar avlöser varandra.

Lokal konst och kultur i internationell klass

Shopping hela veckan lång

I Växjö kan du shoppa hela veckan lång. I Växjö city samsas välkända butikskedjor med personliga specialbutiker sida vid sida. Promenera på mysiga gågator och gör ett stopp på torghandeln som äger rum varje onsdag och lördag på Stortorget. Vill du shoppa på ett och samma ställe ska du göra ett besök till Grand Samarkand. Ett shoppingcenter med ett spännande utbud med ett 70-tal butiker, kaféer och restauranger under samma tak.

Shopping hela veckan lång

Närodlat och globala smaker

Det är gott att leva i Växjö, åtminstone för oss som uppskattar livets goda. Här lagar våra restauranger mat från världens alla hörn och tar inspiration från de småländska sjöarna, skogarna och ängarna. Besök Växjös mest välrenommerade restaurang PM & Vänner, eller gör ett stopp på Kafé de luxe som briljerar med matlagning på lokala råvaror. Om du är sugen på asiatisk mat är Izakaya Moshi ett måste. Restaurangen är en japanska ”slink in” som serverar vällagade asiatiska smårätter.

Närodlat och globala smaker

Idrottsstaden Växjö

Växjö som idrottsstad är vida berömd och Växjö har de senaste åren tillhört toppen av Sveriges främsta idrottskommuner, rankade av tidningen Sport & Affärer. Vårt innebandylag Växjö Vipers, ishockeylag Växjö Lakers och damlag i fotboll Växjö DFF spelar alla i högsta serien och friidrotten i Växjö har världsrykte. Förutom att titta på idrott finns det även fantastiska möjligheter att utöva idrott i Växjö. Cykla, klättra, skida, skrinna, simma, löp. I Växjö är alternativen många och nära året runt.

Idrottsstaden Växjö

Se mer av Småland

Med Växjö som utgångspunkt finns det stora möjligheter att ge sig ut på småländska äventyr. Med cirka en 40 minuters biltur finns flera spännande utflyktsmål som Nationalparken Åsnen och Europas längsta zipline, Little Rock Lane. För den design- och inredningsintresserade är ett besök till IKEA Museum, Möbelriket eller Glasriket perfekt. I Småland finns dessutom den sagolika platsen Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Se mer av Småland