Stigcykling

Livet på två hjul kan te sig så otroligt olika. Utanför den släta asfalten har Växjö massor av fantastisk stigcykling som ligger redo att upptäckas av dem som gillar teknisk åkning, en doft av naturen i näsborrarna eller bara stadsnära lekplatser för vuxna cyklister. Vi har allt och lite till – din guide börjar här.

 

Citynära stiglekplats

Från centrum kan du vara ute på kanonfin stigcykling inom tio minuter. Ett par snabba tramptag upp mot Arenastaden så är du redan på plats. På andra sidan järnvägen, med I11 Handelsområde inom synhåll, finns ett par markerade slingor som passar den som inte gillar så teknisk åkning eller den som vill att det ska gå fort. I området rör sig även många hundägare så det är viktigt att visa hänsyn.

Trampa vidare längs Växjö Runt-slingan söderöver mot de snabba stigarna i bokskogen vid Sundet. Här är det gott om vägskälsmarkeringen och svårt att hamna fel. Strax sydost om Sundet ligger en riktigt rolig slinga, delvis byggd på gammal pumptrack. Ena halvan löper över en smal ås där det gäller att hålla tungan rätt i mun. Pumptrackdelen passar både nybörjare och barn, medan den mer sjönära delen av slingan lämpar sig bättre för den erfarne. Efter en tur i detta paradis kan man gott trampa ur de sista krafterna vid Kala höjden på söder. Från botten av den gamla skidbacken löper en grusväg till höger upp mot toppen. Där uppe finns ljuvlig bokskogsåkning i kringelikrokar. Som avslutning tar du dig nedför backen i högerkant på en stig med rötter och drop och kan sedan glad i hågen rulla in mot centrum igen.

Karta: Citynära stiglekplats

Naturreservatsturen

En långtur med många höjdmeter bjuder naturreservaten Fylleryd, Notteryd och Bökeskogen på. I Fylleryd finns oändliga stigvariationer att leka på. Se upp med att cykla på elljusspåret då detta inte är tillåtet, välj istället omkringliggande vägar eller Växjö Runt-slingan. Ett par kilometer asfaltskörning österut tar dig till Notteryds naturreservat där knixig cykling längs Toftasjön blandas med snabbare stigar längs Lövsjöns östra kant. I Lövsjöns södra ände ligger stigsystemet Bökeskogen med ett par kilometer snabbcyklad finstig. Den här turen garanterar trötta ben och nya, härliga stigupplevelser.

Karta: Naturreservatsturen

Trixig stigtur längst Helgasjön

Strax norr om Växjö tätort finns gott om lite teknisk stigcykling som går att sätta samman till en jättefin tur. Med ett par kilometers slät uppvärmning från stan är du redo att ta dig an stigarna kring Pene. Turen går vidare mot naturreservatet Hissö som bjuder på snabbare cykling på östra sidan och klurigare partier på den västra. Från Hissö skråar du upp på Evedalsåsen för två höghöjdspartier och finfin åscykling bort mot Evedal och Hovs göl. Efter ett varv runt gölen kanske du är sugen på att göra om allt igen och cykla rundan baklänges eller rulla hemåt i sakta mak. En härlig stigutmaning har du oavsett i benen redan.

Karta: Trixig stigtur längst Helgasjön