Växjö - i hjärtat av Småland

Handelsplats och gränsstad. Bränder och uppror. Nobelpris och Hamlet. Idag är Växjö en liten storstad med en rik historia.

Stora personligheter och händelser har satt sina spår

I hjärtat av Småland ligger Växjö. Det sägs att staden fick sitt namn då den en gång var en viktig marknadsplats vid Helgasjön där många vägar möttes – Vägsjö. 

Här föddes poeten, författaren och dramatikern Pär Lagerkvist (1891-1974). Han fick Nobelpriset i Litteratur 1951 och är en vida översatt författare. Den som vänder blicken mot marken på Storgatan i centrala Växjö, kan se Lagerkvist dikt Det är vackrast när det skymmer, inristat i stenen. 

Längs samma gågata citeras även journalisten och författaren Elin Wägner (1882-1949) med orden Väck jorden! Växjö! Wägner var en av kvinnorörelsen och fredsrörelsens viktiga frontfigurer. I början av 30-talet flyttade hon permanent till sitt fritidshus Lilla Björka, strax utanför Växjö. 

Operasångerskan Christina Nilssons (1843-1921) har sina rötter i Växjö. Hennes enastående karriär tog henne till den moderna världens stora operascener, framför både kungligheter och furstar och i uppsättningar som La Triviata och Hamlet. När hon drog sig tillbaka var det på Villa Vik, som idag är en restaurang och matsal.  

Liksom nämnda personligheter, har Esaias Tegnér (1782-1846) satt sina spår i Växjö. Författaren och enligt många sin tids nationalskald, som blev biskop i Växjö stift 1824. Här ägnade han mycket tid åt att förbättra skolan och hans tal vid Katedralskolans avslutningar tillhör den svenska talekonstens skatter. Staty, kyrkogård, universitetssal, galleria… hans namn lever kvar lite varstans i Växjö.

Från biskopssäte till stad

Redan 1170 blev Växjö ett biskopssäte som lockade många pilgrimer. Stadsrättigheterna fick staden först år 1342 och var därefter ett centrum för handel och hantverk, kyrkan och skolan. När Kronobergs län inrättades 1634, blev Växjö också en viktig plats för staten som länets residensstad. 

Växjö har brunnit vid hela tolv tillfällen, delvis eller nästan helt. Framför allt har två bränder präglat staden och dess utseende, branden 1658 och 1843. Under den senare brann nästan hela staden ner, förutom några kvarter runt Sandgärdsgatan och domkyrkan. I arbetet med den nya stadsplanen var brandsäkerhet en viktig del, vilket gjorde att en ljus och öppen stad växte fram. 

Från biskopssäte till stad

Växjö domkyrka

Växjö domkyrka är en av Smålands mest besökta platser med omkring 130 000 turistbesök varje år. Kyrkan är från 1100-talet och är centralt belägen i den lummiga Linnéparken. 

I parken finns Karolinerhuset från 1715, som fram till 1850-talet var Växjös gymnasium. En av skolans elever var Carl von Linné, som också har gett namn till parken.

I domkyrkan finns Bertil Valliens vackra altarskåp i glas och metall. Altarskåpet vid namn Fiat Lux (från mörker till ljus) är ett pampigt verk, fem meter högt, och är startpunkten för den offentliga glaskonst som fortsätter på Sandgärdsgatan (Glasgatan) ut från domkyrkan. 

Läs mer här

Växjö domkyrka

Kronobergs slottsruin

På 1300-talet lät biskopen i Växjö bygga Kronobergs slott, på en udde vid Helgasjöns strand. I samband med Gustav Vasas reformation och Dackefejden under 1500-talet tas platsen från biskopen och går istället till kungamakten. Slottet får då flera viktiga roller, som att skydda mot inhemska uppror mot staten och fungera som gränsskydd mot danskarna. 

Under den här tiden byggs slottet om från en medeltida borg till ett kungligt renässansslott. I mitten av 1600-talet upphör slottets funktion som gränsförsvar. Sten börjar tas från slottet för att användas som byggnadsmaterial i Växjö. Det en gång ståtliga slottet förvandlas till den ruin som vi ser idag. 

Kronobergs slottsruin är stängt. Under sommarmånaderna är restaurang Ryttmästaregården öppet, varifrån man har en härlig utsikt över slottsruinen. 

Läs mer här

Kronobergs slottsruin

Teleborgs slott

Vid Trummens strand ligger Teleborgs slott, omgiven av en vacker park. Ett sagoslott som stod färdigt år 1900 och var en morgongåva från greve Fredrik Bonde till sin nyblivna fru Anna Koskull. Nio år senare dog greven och 1917 även Anna.

Sedan dess har slottet bland annat varit flickskola, slottspensionat, en privat sommarresidens och en del av Linnéuniversitetet som ligger strax intill. Idag är det ett av Sveriges mest bevarade slott från sin tid och en populär plats för bröllop och andra festligheter. Här finns också möjlighet att uppleva slottets magi i slottsrestaurangen och dess hotell.

 

Läs mer här

Teleborgs slott

Ett universitet växer fram

Den 1 januari 2010 bildades Linnéuniversitetet genom en sammanslagning av dåvarande Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.

Resan mot ett universitet i Växjö började dock redan 1967, när Lunds universitet öppnade en filial i Växjö och som tio år senare blev en egen högskola. Universitetsstatus fick staden och högskolan dock vänta på ända till 1999.

Namnet kommer givetvis från Carl von Linné, som kommer från Småland och gick i skolan i Växjö. 

Läs mer här

Ett universitet växer fram