VXO Ultrafest

För tredje året i rad är det dags för svenskt mästerskap och Ultralöpningsfest i Växjö! Den 27-28 april avgörs VXO24h, VXO100k och nyheten för i år – SM i gång. Tre distanser med SM-status på samtliga! 

Det är Växjö Löparklubb tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet, som står bakom evenemanget. Tävlingsområdet ligger, precis som tidigare år, vid sjön Trummens södra strand. Banan för VXO24h är cirka 820 meter lång och underlaget består främst av asfalt och kortare gruspartier. Tävlingsbanan för VXO100k är runt Trummen och är cirka 3,2 km lång. Även här består banan av asfalt med vissa gruspartier. 

Anmälan är öppen! Du hittar information om anmälan, karta över tävlingsområdet och all annan viktig information på arrangörens hemsida: VXO Ultrafest 

Foto: Anders Petersson, Växjö Löparklubb


Fyra SM avgörs vid sjön Trummen i Växjö!

I slutet av april avgörs SM i löpning på distanserna 100 km och 24h samt gång 35 km för herrar resp. 20 km för damer. Tävlingarna äger rum vid Trummens södra strand. Här kommer gränser garanterat att sprängas och pannben i världsklass att visas upp!  

Att springa 100 km eller 24 timmar är minst sagt en utmaning utöver det vanliga. Vi frågade Erik Ahlrot från Växjö Löparklubb vad som krävs för att klara det. Hans svar är härligt men något förvånande:

– Det krävs att man är nyfiken på att utforska sina gränser. Många deltagare är ”glada amatörer” och tycker det är spännande att se vad som händer och hur man upplever ett dygn på fötter. Givetvis är det bra att träna löpning ganska många timmar i veckan, men envishet och nyfikenhet tar en långt i dessa grenar. 

Årets nyhet: SM i gång

Distanserna 100 km och 24h har avgjorts i Växjö på VXO Ultrafest tidigare. En nyhet i år att även SM i gång finns med i programmet och att samtliga tävlingar har SM-status. 

– Växjö har en fin gångtradition och det blir kul att ha fyra SM-lopp igång samtidigt vid Trummen, säger Erik Ahlrot.

Vad betyder SM-statusen för evenemanget? 

– Tävlingarna har varit väldigt uppskattade och med SM-status blir det en riktig angelägenhet för svensk friidrott. De allra bästa vill komma tillbaka för att kämpa om medaljerna. De två tidigare åren har det dessutom blivit svenskt rekord i 24-timmarsloppet. 2022 genom Erik Olofsson som sprang 268 km och förra året sattes det gällande rekordet på 272 km av Tobbe Gyllebring. 

Happy hour efter 23 timmar…

I år blir det drygt 150 deltagare totalt, med 24-timmars som den största klassen där ungefär 100 deltagare förväntas komma till start. Erik berättar att de bästa kommer tillbaka och att det definitivt finns möjlighet till svenskt rekord även i år. Förutom det, vad ser du mest fram emot med årets VXOUltra?

– Ur ett upplevelseperspektiv är det allra häftigaste sista timmen av 24-timmarsloppet som vi brukar kalla ”happy hour”. Då står hela publiken runt banan, klappar och hejar på samtidigt som vår DJ spelar den mest peppande musiken för att hjälpa deltagarna att ta ut de allra sista krafterna och lägga in en spurt! Det är en upplevelse för alla! 

– Jag vill också nämna att det blir hög klass på 100 km-loppet även i år, med flera svenskar som kommer att kämpa om att slå svenskt rekord. Vi hälsar dessutom några internationella löpare välkomna som kommer hit för att kvala in i sina respektive landslag till VM i 100 km som avgörs i Indien i december.