En timme i Växjö

En timme i Växjö

Promenad 

Växjö har flera promenadstråk som du hinner promenera på under en timme. Runt Växjösjön, cirka 4,5 km, bjuder konststråket Växjö Art Site på konst mitt ute i det offentliga rummet. Bredvid Växjösjön befinner sig sjön Trummen som det är cirka 3,5 km runt. Direkt i anslutning till Trummen ligger Linnéträdgården som är designad av landets kanske främsta landskapsarkitekt Ulf Nordfjell. Vill du hellre gå en runda i skogen har Växjö den stora bokskogen Bokhultets naturreservat som är beläget vid I11-området nära Arenastaden.

Växjö Domkyrka

Växjö Domkyrka är från 1100-talet och är centralt beläget i lummiga Linnéparken. Varje år besöks kyrkan av cirka 150 000 besökare. I domkyrkan kan Bertil Valliens vackra altarskåp, i glas och metall, beskådas. Det fem meter höga altarskåpet är ett imponerande verk som även är startpunkten för den offentliga glaskonsten som finns att beskåda på Glasgatan På en timme hinner du spana in domkyrkan och konsten. Fortsätt sedan att strosa i city eller stanna för en fika på något av Växjös alla caféer. I Växjö finns t.ex. enligt White Guide Sveriges bästa café 2018, PM Bröd & Sovel.

Skatepark och parkour

I Växjös centrala betongpark på Spetsamossen finns det plats för skejtare och inlinesåkare i alla åldrar. Perfekt för den som behöver röra lite på sig efter att ha suttit still på läktaren. I parken finns trappa, banks, manualpads, curbs och pyramid samt en klassisk bowl med poolcoping. Om man vill skejta inomhus, har Växjö även inomhushallen Fläkten Skatehall. Granne till utomhusskateparken är parkourparken, också den på Spetsamossen. Här är målet att ta sig från punkt A till punkt B så snabbt, smidigt och effektivt som möjligt i banan. Med endast kroppen som redskap tar du dig an hinder i form av betongväggar, stålställningar, rep och stockar.