Cykla med barn

Att cykla med barn är ett underbart sätt att umgås och se sig omkring. Barn har den härliga förmågan att upptäcka det vi själva inte gör från sadeln och stoppen blir sällan där det var planerat. Med genomtänkta ruttval blir era utflykter en härlig upplevelse för stora som små.

Växjöåttan, 8 km

Den för Växjöbor välbekanta motionsslingan Växjöåttan som löper runt centrumsjöarna Trummen och Växjösjön är en perfekt tur för cykelsugna barn. Här slipper ni oroa er för trafiken utan kan ta det sakta och försiktigt på cykelvägarna kring sjöarna. Det finns mycket att titta på, såväl djur och natur som Växjö Art Site och Teleborgs slott. Rundan stoltserar även med lekplatsen Strandbjörket och en hel del ställen att stanna på för en fika eller två. Även den allra nyaste cyklisten på balans- eller springcykel har härligt på denna tur.

Runt södra Bergundasjön, 11 km

Grusväg och cykelväg utgör turen runt södra Bergundasjön. Här möter ni naturen nära stan och passerar en handfull rastplatser och grillplatser där det passar perfekt att sätta sig ner med sitt medhavda fika. Vid Sundet passar det bra med en mackkastartävling eller en paus med fiskespöet. Under våren finns det flera fina utlopp som passar perfekt för barkbåtsrace. Turen är bitvis kuperad och passar bäst för barn med lite mer cykelvana. Några få partier på rundan är trafikerade, men till största del är det bilfria cykelvägar att njuta av.

Badplatsturen, 12 km mellan Arabybadet och Toftasjön

En runda som passar perfekt på sommaren är badplatsturen kring Helgasjöns södra stränder. En riktigt varm dag kan det passa med ett dopp på varje ställe. Från Arabybadet i väster tar ni er på Växjö Runt-slingan förbi fikamöjligheterna vid Kronobergs slottsruin och Ryttmästaregården vidare till Evedal. Vid Evedal finns både sandstrand, hopptorn och lekplats. Längs smalspåret kommer ni sedan vidare till Sandsbro och har valet mellan en badplats i varje sjö, en i Helgasjön och en i Toftasjön. Fyll på med energi på Toftastrands konditori så är energidepåerna påfyllda inför hemfärden.