Evenemang och möten vi upplevt!

Genom åren har Växjö stått värd för en rik variation av evenemang och möten. Här presenterar vi några av dem som ägt rum i staden och vill du veta mer, finns vi bara ett samtal bort

SM i Mathantverk 2024

Hösten 2024 var Växjö värdstad för SM i Mathantverk. Det året slog såväl antalet produkter (733) som antalet producenter (227) rekord! Jurybedömningarna hölls i Växjö konserthus, vilket var öppet för såväl deltagare som allmänhet att besöka. Parallellt med tävlingen hade vi ett deltagarprogram med lunch på Villa deluxe och besök på Ekobacken, utflykt till Farmors i Grimslöv samt officiell middag och lunch på PM & Vänner

I samband med tävlingen, på Teatertorget utanför konserthuset, arrangerades också stadens årliga MATmarknad för närproducerade och småskaliga produkter. En perfekt inramning för prisutdelning och avslutning på SM i Mathantverk!

Tack Eldrimner för att ni valde Växjö!

 

Foto: Stephane Lombard

SM i Mathantverk 2024

SM i Schack 2024

Sommaren 2024 avgjordes SM i Schack i Växjö. Mästerskapet pågick under åtta dagar och hela 976 deltagare, i alla åldrar, gjorde upp om SM-titeln i en rad klasser. 

Samtliga partier spelades på Fortnox Arena, som till vardags är innebandyklubben Växjö Vipers hemmaplan. Arenan har tidigare anpassats till andra evenemang och fungerar utmärkt även till SM i Schack. 

Elite Stadshotell var officiellt spelarhotell som är beläget i centrala Växjö, ett stenkast från Växjö Station och med stadens restauranger, caféer och butiker runt husknuten. 

 

Foto: Sveriges Schackförbund

SM i Schack 2024

4-nationsturnering, U23 i fotboll

I maj 2024 hälsade vi U23-landslagen från Sverige, Australien, Tyskland och Polen välkomna till Växjö. Sveriges matcher spelades på Visma Arena med Östers IF som ansvarig för matchorganisationen och resterande tre matcher på Värendsvallen med Växjö DFF som lokal arrangör. Lagen bodde i Växjö i över en vecka, samtliga på Quality Hotel Royal Corner. 

Evenemangets viktigaste målgrupp var idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Att samlas och få uppleva landslagsfotboll live på samma villkor och på stadens hemmaplan, är viktigt. Alla inkluderas och sporten blir tillgänglig för fler. Sveriges matcher sågs av 4 620 personer och matchen mot Tyskland slog publikrekord för U23-landslaget!

 

Foto: Alexander Hall

4-nationsturnering, U23 i fotboll

Handbollslandskamp Sverige-Tyskland

I maj 2024 var Växjö värd när Sveriges herrar tog sig an Tyskland som en del i uppladdningen inför OS. Matchen spelades på Vida Arena, som vanligen är ishockeylaget Växjö Lakers hemmaplan. Växjöpubliken slöt upp och arenan fylldes av cirka 5 000 supportrar i alla åldrar. 

Växjö Handbollsförening var lokal arrangör, vars medlemmar även hade möjlighet att besöka en öppen träning dagen innan match. Att arrangera en landskamp med, till stor del ideella krafter, kan vara en stor utmaning. Men det kan också bidra till en starkare VI-känsla i föreningen och i det här fallet – en stor vilja att göra samma sak igen!

 

Foto: Alexander Hall

Handbollslandskamp Sverige-Tyskland

VXO Ultra med SM

I april 2024 arrangerades VXO Ultra för tredje gången. En löparfest för dem som vågar ta sig an utmaningen att springa i 24 timmar eller 100 km. I år var det dessutom SM-status på båda distanserna.

Tävlingarna genomförs vid Trummens strand. En centralt belägen sjö med cykelväg endast några meter från vattenbrynet. Deltagarna i 100 km springer runt sjön, en sträcka på 3,2 km. För deltagarna i 24-timmars finns en bana på 821 meter. 

Det är Växjö Löparklubb som tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet arranger tävlingarna. Den här gången fanns även SM i gång med på programmet.

 

Foto: Alexander Hall

VXO Ultra med SM

Ungdoms-SM i innebandy

I början på april 2024 var Växjö återigen värd för ett mästerskap i innebandy, denna gång ungdoms-SM. I Växjö finns fina förutsättningar för lyckade turneringar i innebandy. Fortnox Arena, som är innebandyklubben Växjö Vipers hemmaplan, var med sina två hallar hjärtat i mästerskapet. En minuts promenad från entrén finns Tipshallen, där det finns möjlighet att ha upp till fyra planer. 

Växjö Vipers var lokal arrangör. Tillsammans med Svenska innebandyförbundet hälsade de 32 lag, 16 flick- och 16 pojklag välkomna till Växjö och Arenastaden. 

 

Foto: Svenska innebandyförbundet

Ungdoms-SM i innebandy

Melodifestivalen, deltävling 3

I februari 2024 var Växjö värdstad för en av Melodifestivalens deltävlingar. I Vida Arena genomfördes tre shower, samtliga inför en fullsatt arena. Biljetterna tog slut fort och för att ge fler möjlighet att ta del av Melodifestivalens glittrande stämning, valde Växjö & Co att genomföra aktiviteter i city under hela veckan. En glampremiär lördagen innan, karaoke med elever från Katedralskolans estetiska program och en förfest på stan innan fredagens genrep.

Tillsammans med Live Nation arrangerade vi också Melfest på stan med artister, Bolibompa-draken och Sommarskuggan på scen. Här gav vi också lokala stjärnor möjligheten att skina på scen. Melfest på stan hölls på Stortorget och besöktes av cirka 5 500 personer. 

 

Foto: Växjö & Co

 

Melodifestivalen, deltävling 3

Växjökonferensen

I januari arrangeras varje år Växjökonferensen. En av Sveriges äldsta mötesplatser för utbildnings- och skolfrågor. Temat varierar men samtal utifrån olika ståndpunkter och horisonter, välkomnas alltid. Det är så utveckling sker!

Det är Linnéuniversitetet, Växjö kommun och Region Kronoberg som tillsammans arrangerar konferensen och skapar programmets innehåll. Vi på Växjö & Co har under flera år haft förmånen att ansvara för all administration och kommunikation inför, under och efter konferensen. 

 

Foto: Växjö & Co

 

Växjökonferensen

Musikhjälpen

Musikhjälpen i december 2023 kommer för en lång tid ligga Växjöborna varmt om hjärtat. Stortorget förvandlades till Kärlekens torg och för första gången tog den välkända glasburen plats i Småland. Under 144 timmar sände Sveriges Radio P3 och SVT direkt från vår stad, med programledarna Linnéa Wikblad, Oscar Zia och Sofia Dalén i spetsen. 

Värdstadens uppdrag var att skapa förutsättningar för så många som möjligt att engagera sig och bidra till Radiohjälpens insamling och temat Ingen ska behöva dö av hunger.

59 510 761 kronor samlades in och vi slog alla tiders rekord med 1 036 921 olika engagemang från Sveriges alla hörn. Musikhjälpen 2023 var verkligen en vecka fylld av värme, kärlek och engagemang. 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikhjälpen

Ishockeylandskamp

I november 2023 hade vi äran att återigen få hälsa Tre Kronor välkomna till Växjö. Matchen mot Tjeckien var en del i Karjala Tournament. Detta var också kvällen då Växjö Lakers förra guldtränare och numera förbundskapten, Sam Hallam var tillbaka i Vida Arena. 

Växjö Lakers var lokal arrangör och matchen genomfördes inför fyllda läktare. 

 

Foto: Svenska ishockeyförbundet

Ishockeylandskamp

Bandy-VM, herrar och damer

I månadsskiftet mars/april stod Växjö och Åby värd för Bandy-VM. Ett unikt mästerskap på så vis att VM avgjordes för både damer och herrar, samtidigt här i Småland.  

De två turneringarna bestod tillsammans av 17 lag från 12 nationer. Totalt hälsade vi 450 deltagare välkomna. Samtliga matcher spelades i Eriksson Arena i Åby, som vanligen är Åby Tjuredas hemmaplan, och sågs av drygt 5000 åskådare.

Vid sidan av matcherna arrangerade värdstaden bland annat en uppskattad invigning i centrala Växjö med de deltagande lagen, bankett, avslutningsmiddag och transporter mellan matcharena och lagens hotell. 

 

Foto: Alexander Hall

 

Bandy-VM, herrar och damer