Det fikande folket

Svart, vitt, chokladigt, ekologiskt eller rött. Svenskarna är ett fikande folk och Gerdas Te och Kaffehandel på Grand Samarkand är ett sant mecka för den som vill testa något nytt på te- och kaffefronten.

Te och kaffe är det nya heta

Kaffe och te har vi visserligen druckit länge i Sverige men idag är innehållet i kopparna både nyare och mer varierat än tidigare. Fler och fler efterfrågar dessutom kunskap om produkterna på hyllan. Vi har träffat Ingela på Gerdas Te och Kaffehandel på Grand Samarkand som tar med oss in i de varma dryckernas värld.

– Både tjejer och killar börjar dricka te tidigt och tycker det är spännande att hitta nya smaker, och det är likadant med kaffe. Det har blivit en form av upplevelse mer än att man bara dricker. Smakerna är jätteviktiga, säger Ingela Hörberg, som driver butiken.

– Många har till exempel upptäckt det här med att mala kaffebönorna själva, att det är så mycket godare. Vi kan hjälpa till att mala bönorna här i butiken, men det är även en hel del kunder som har egna kaffekvarnar hemma. Det blir vanligare och vanligare.

GOTT OCH LYXIGT

Sedan butiken öppnade för fem år sedan har sortimentet utökats med delikatesser av alla de slag. Choklad, praliner, marmelad, porslin och godis. En hel del kommer in för att de vill unna sig något gott och lyxigt åt sig själva, många köper presenter.

– Det kan vara lite trevligt att ge bort ett kvarts kilo kaffe i present istället för en blomma, eller varför inte ett gott te på lösvikt.

VÄLJER EKOLOGISKT

En annan tydlig trend är att allt er efterfrågar ekologiska produkter, något Ingela försöker ta hänsyn till när hon beställer hem nya varor.

– Försäljningen av ekoprodukter ökar, helt klart, och det är en trend som jag tror kommer att hålla i sig. Vi har bra leverantörer som är noga med att det ska vara miljövänligt, att det är bra arbetsförhållanden på plantagerna och så vidare, det är jätteskönt att veta.

Om du själv får välja mellan kaffe eller te, vad väljer du då?

– Oj, svårt, jag tycker om båda delarna. Jag dricker kaffe på morgonen och sedan dricker jag gärna te.