Pinchos

Udda. Lite mer socialt. Och skitkul. Så beskriver Allan Schwech sin restaurang Pinchos i Växjö. ”Personalen studsar omkring”, säger han.

Restaurangbesöket där appen ger extra krydda

Restaurangen Pinchos i Växjö har funnits i ett år. När den öppnade hade den 4 000 förhandsbokningar och succén har hållit i sig.

– Det går fantastiskt bra. Vi har varit fullbokade varje helg, säger ägaren Allan Schwech.

På Pinchos äter gästerna mat i cirkusmiljö. Glödlampor med varmt sken, röda sammetsdraperier. Och så personalen då, som ”studsar omkring”, iklädda cirkuskostym.

– Jag har själv en sådan kostym. Som det står cirkusdirektör Allan på. På vår restaurang är det långt ifrån stelt och stilrent. Det är mer socialt, man släpper loss. Man kan vara sig själv, säger Allan Schwech.

VÄXER SNABBT

Pinchos betyder tapas på baskiska. På restaurangen serveras smårätter från världens alla hörn. Ungersk plankstek, italiensk risotto, asiatiska dumplings, spanska quesadillas eller Västerbottenostpaj.

Kedjan grundades i Göteborg för fem år sedan och är för tillfället Sveriges snabbast växande restaurangkoncept.

”LÄT KONSTIGT”

Alla beställningar sköts med hjälp av en app som gästen laddar ner när den kommer till restaurangen. Pinchos brukar kallas Sveriges första apprestaurang. Uttrycket ”appas-restaurang” har också använts.

– När jag hörde att man beställde via mobilen tyckte jag det lät konstigt. Men när jag testade första gången, på restaurangen i Göteborg, så fattade jag hur bra det är. Det är mycket enklare än man tror. Man klickar i sin beställning och hämtar sin mat själv.

Allan Schwech, 38 år, är uppvuxen i Växjö och har utbildat sig till maskiningenjör. Men livet på fabriksgolvet har bytts ut mot krogsvängen. Redan innan han startade Pinchos i Växjö hade han ett hamburgerhak och en indisk restaurang.

– Pinchos är ett nytt sätt att gå på restaurang. Jag tycker det är skitkul, säger han.