Pejl på höstens träningstrender

Häng med när vi dyker ner i höstens trender tillsammans med proffsen.

Träningstips från proffsen på Grand Samarkand

Växjö har vuxit enormt som idrottsstad de senaste åren. Både med spets och bredd. Få har bättre koll på rådande träningstrender än Annca Steen och Ulrik Wallertz. Hon butikschef på Stadium, han delägare på Intersport. Vi stämde träff på deras gemensamma hemmaplan Grand Samarkand för att få veta hur Växjöborna fyller sina träningskalendrar efter semestern.

Ingen har väl kunnat missa att löpning i alla dess former varit stort rätt länge nu, ser ni någon minskning på den fronten?

– Nej, tvärtom. Det som är så roligt med löptrenden är att den verkligen spridit sig till utövare på alla nivåer. Elit såväl som motionärer. Här i Växjö finns det flera löpgrupper med olika inriktning där folk träffas och springer tillsammans. Dessutom har de senaste årens milda vintrar gjort att du i stort sett kan löpa utomhus året runt, säger Annca.

Hur märks löptrenden i ert utbud?

– Skor är såklart det centrala när det gäller löpning. Vi hjälper dig som kund fram till rätt sko, anpassad efter din fot och ditt löpsteg. Men motionärer har generellt sett blivit mycket mer medvetna även när det gäller träningskläder i övrigt. För de flesta duger det inte längre att kränga på sig en gammal t-shirt av bomull som är dyngsur efter halva träningspasset. Både funktion och design spelar in när träningsgarderoben sätts samman, och vi ser till att det finns mycket att välja mellan, säger Ulrik.

Skor check! Kläder check! Något mer som behövs?

– Nej, sedan är det bara ut och springa. Men med det sagt är pulsklockorna ett utrustningssegment som vuxit stort. Det blir allt vanligare att registrera sina träningspass, dela på sociala medier och följa sin statistik, säger Annca.

Löpning fortsätter att växa. Finns det någon annan träningsform som sticker ut?

– Padel är definitivt på uppgång här i Växjö. Det är ju en sport som fortfarande måste ses som ganska ny i Sverige. Det finns en fin hall med sex banor på Norremark och det verkar som att folk på allvar har upptäckt det nu. Vi säljer i alla fall en hel del padelrack, säger Ulrik.

– Det som växer mest och snabbast just nu tror jag ändå är crossfit. Det finns renodlade crossfitgym och även de traditionella gymmen anpassar utrymmen för crossfitövningar. Dessutom är det många som kör crossfitpass utomhus långt in på hösten, säger Annca.