Hemvändande scenkonstchef

"Jag vill att teatern ska vara en öppen mötesplats där besökarna kan få nya perspektiv."

Nya teaterchefen vill visa passion

Therese Willstedt föddes i Växjö men lämnade hemstaden redan som 16-åring med Balettakademien i Göteborg i sikte. Efter det blev det bland annat uppdrag på Ystads teater och Stockholms Stadsteater innan hon gick regiutbildning på Scenkonstskolan i Köpenhamn.

Köpenhamnslägenheten ”mitt i smeten” är utbytt mot ett litet torp i skogen, dit hon flyttat med maken Martin. Att bo med får, skogspromenader och naturupplevelser runt knuten är en lycka, som hon uttrycker det.

Jag märker nu hur mycket jag saknat det. Danmark har en annan slags natur där man får leta länge för att hitta skog. Eftersom jag har varit hemma så lite i mitt liv så blir det nästan exotiskt för mig att göra saker som att fixa hemma, måla om och plantera saker. Jag älskar att baka och går in för det med en enorm passion även om jag egentligen är rätt dålig på det, skrattar hon.

Senast jobbade Therese som husregissör vid Kongelige Teater i Köpenhamn och hon har även frilansat som regissör i Tyskland, Norge och Danmark. Ett spännande och utvecklande liv, om än ett ganska slitsamt sådant.

Det har varit en hel del jobb och det sliter på kropp och själ att flacka runt hela tiden. Mina föräldrar är oerhört glada för att jag flyttar till Växjö, de har inte sett så mycket av mig genom åren.

SCENKONSTCHEF OCH VD VID REGIONTEATERN

I oktober tog hon över som scenkonstchef och vd efter avgående Magnus Holm. Rollen som teaterchef är ett uppdrag som hon ser fram emot att växa in i.

Det är jättespännande! Efter att ha arbetat nära teaterchefer genom åren har jag en hel del idéer kring vad som fungerar och inte, men det är alltid något annat att göra det själv. Det är en resa och en uppgift som jag tar väldigt seriöst och känner ödmjukhet och respekt inför.

”Modig och lite lätt galen – kanske lite som Pippi”, så beskriver hon sig själv.

Och så har jag en självdistans som är bra för mig. Jag är så himla ambitiös och driven att jag måste kunna skämta med mig själv.

Mod, menar hon, är även en egenskap som behövs för att utveckla scenkonsten. Här lyfter Therese gärna sin rektor på Regiskolan i Köpenhamn som en god förebild.

Hon hade ett motto som sa ”att göra fel är det som driver oss framåt”. Det låter som en kliché men hon verkligen anammade det. Det värsta som finns är att gå runt och satsa på att göra rätt hela tiden, kreativitet mår inte bra i det.

Att packa ihop sitt hem och flytta till Växjö har på era sätt varit en emotionell karusell, men också en möjlighet att utvecklas. Både jag och min man älskar Köpenhamn, men det är alltid bra att utsätta sig själv för förändring. Ibland måste man våga ge sig ut på djupt vatten, annars stannar man av.

REGIONTEATERN I FRAMTIDEN

På vilket sätt kommer teaterbesökarna märka att Regionteatern fått en ny teaterchef?
Det får visa sig framöver, men jag tror väldigt mycket på att definiera Regionteatern som institution. Att visa vår passion – vad vi brinner för och vilken scenkonst vi vill stå för. Sedan skulle jag gärna se att vi utvecklar dokumentärgenren framöver. När det görs med respekt för människorna som porträttteras är det ett väldigt fint sätt att ta vara på de historier som finns lokalt och som berör oss. Det är en genre som jag brinner enormt mycket för.

Therese fortsätter:
Jag kommer att arbeta stenhårt för att sträcka ut handen och försöka öppna upp teatern för nya möten och samarbeten. Inte bara med andra konst- och kulturinstitutioner utan med hela samhället. Det vore även fantastiskt om vi skulle bli en ännu tydligare plattform för unga, utövande konstnärer i framtiden, avslutar hon.

Foto: Lina Alriksson