En närodlad helg i Växjö

Närodlat i Växjö

Tillbringa en weekend I Växjö och upplev närproducerat och ekogrönt. Här ger vi några tips på att komma Växjö nära.

CHECKA IN I VÄRLDSKLASS

Unnar du dig en weekend på prisbelönta PM & Vänner Hotel får du en helhetsupplevelse baserad på de tre småländska hörnstenarna skog, äng och sjö. Här hämtar kockarna kryddor på taket och i det närliggande egna växthuset. Med fine dining-restaurang, bistro, bageri, kafé, takbar och till och med egen blomsterhandel ser de till att du hittar utrymme för alla smaker och tillfällen.

-> PM Vänner & Hotell

STADSODLAT EKOGRÖNT

Ekobacken är utan tvekan en av landets vackraste stadsodlingar. De KRAV-certifierade odlingarna förser stans restauranger med ekologiska grönsaker. Ekobacken är öppen för alla, bara en kort promenad från city kan du handla närodlat eller bara njuta av den härliga miljön i backen upp mot Östrabo.

-> Ekobacken

MIKROBRYGD FRÅN SMÅLANDS DJUPA SKOGAR

Intresset för lokalt hantverksöl har ökat enormt under de senaste åren. Mikrobryggeriernas utbud är inte längre en angelägenhet för bara hipsters och dryckesnördar. Runt Växjö kan du besöka några väletablerade pärlor och prova suröl, belgisk saison och massor av pale ale. Kallebryggeriet i Ingelstad, Trädskogens bryggeri i Åryd och Kvarngårdens bryggeri i Braås är tre exempel. Givetvis hittar du deras öl även på flera av stans krogar.

->  Med smak av Småland

JOEL, JOHANNE OCH BONDEN

För dig som vill ut på delikatessjakt passar vi på att lyfta tre butiker lite extra. Joels Ost i Bländapassagen är Växjös renodlade ostbutik. Fokus ligger på hantverksost gjord på mjölk från djur som äter gräs och lever väl. Johanne delikatesser och kuriosa på Bäckgatan är en butik fylld med lokala läckerheter blandat med ekologiska och rättvisemärkta produkter från hela världen. Och slutligen Bondens butik på Sandgärdsgatan, enligt egen utsago genvägen från bonde till borgare. Närproducerad mat, egna såser, suveräna råvaror och kulinarisk fingertoppskänsla.

-> Shoppa närproducerat

TORGHANDEL I EUROPAS GRÖNASTE STAD

Varje onsdag och lördag slår torghandlarna upp sina tält på Stortorget. Strosa runt bland stånden och shoppa närodlat, skogsplockat och andra klassiska torgvaror. Hela dagen från klockan 8 till 16.