Upptäck ruinens hemligheter

Vid natursköna Kronobergsområdet kan du ströva runt i Kronobergs slottsruin, fika några meter från vattnet och ta en tur med Ångaren Thor. 

Kronobergs slottsruin och Ångaren Thor

Vår- och sommartid rekommenderas ett besök till natursköna Kronobergsområdet. Här kan man ta en fika och ströva runt i Kronobergs slottsruin som 1542 erövrades av Nils Dacke och hans upprorsmän. Vid slottsruinen ligger även Ångaren Thors hemmahamn och sommartid trafikerar ångaren Helgasjön. Slussen vid Åby stod klar 1887 och är Sveriges sydligaste sluss. Den brukas än idag av Ångaren Thor och dess passagerare.

 

Historien om Kronobergs slottsruin

Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg. Gustav Vasa lät bygga ut borgen till en stark befästning med många kanoner och syftet var främst att ge kungamakten en befäst punkt i Småland för att förhindra fler uppror. Efter hand blev slottet emellertid en del av det nationella försvaret och belägrades av danskar vid några tillfällen. Med freden i Roskilde 1658 förlorade Kronoberg sin militära betydelse och fick fortsätta att förfalla. Idag är ruinen ett populärt besöksmål och vid ruinen finns både kafé och Ångaren Thors hemmahamn.