Gröna Växjö för nybörjare

Kanske har du sett att Växjö kallar sig Europas grönaste stad. Det handlar om att vara en grön plats på många plan. Innovativt miljöarbete, öppenhet, trivsel, stark tillväxt och en hållbar framtid. De är alla viktiga delar i visionen om den grönaste staden. Häng med i Växjös gröna guide! 

Växjö är en gammal stad, redan år 1342 fick vi stadsrättigheten från kung Magnus Eriksson.Tyvärr finns inte så många gamla byggnader kvar, mycket på grund av stora bränder som era gånger under århundradena har ödelagt stora delar av staden.

 

MATSTADEN VÄXJÖ

I ett av stans äldsta hus, över 300 år gammalt, ligger Kafé de luxe (1) – en skev oas i Växjös vinkelräta betong, som de själva beskriver sig. Huset klarade sig mirakulöst från bränderna som härjade i kvarteren under både 17- och 1800-talen och hyser i dag en av stans KRAV-certifierade restauranger, som också är en nattklubb. Och ett fik. En konsertlokal. Och lite annat.

Visste du förresten att Växjö har tredje est KRAV-certifierade restauranger i Sverige? En av dem, PM & Vänner (2), har dessutom en stjärna i Guide Michelin.

Ta en fika på Sveriges äldsta konditori, Broqvists konditori (3), som öppnade i mitten av 1860-talet. Konditoriets grundare skapade den vida kända napoleonbakelsen. Mjölkfrallan, Smålandskringlan och citrontårtan är andra läckerheter som är kvar sedan starten.

Flera restauranger och många privatpersoner hämtar sina grönsaker och rotfrukter i Ekobacken (4), som är ett KRAV-certifierat stadsodlingsprojekt, där du under säsong även kan äta vegetarisk lunch.

 

EN OAS I CENTRUM

Växjösjön (5) är en av 300 sjöar i kommunen. Längs den drygt fyra kilometer långa promenaden runt sjön hittar du flera av anledningarna till att Växjö är så bra på det här med miljö. Själva sjön är ett lyckat miljöprojekt. I början på 1970-talet var det nog inte många som trodde att den då förorenade sjön tio år senare skulle vara en fin badsjö mitt i centrum.

Runt sjön hittar du era konstverk, bland annat den nyinvigda, och inte helt okontroversiella, Pissed Elin (6) som är tilläg- nat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien. Discobollen (7) som du hittar i Växjösjöns lagun var också omdiskuterad när den uppfördes. Lagunen är konstgjord och finns där för att rena dagvattnet.

 

NÅGOT FÖR DE SMÅ

Barnen kan leka av sig på någon av lekplatserna i, eller i närheten av centrum. Ett kvarter från Stortorget ligger Lekfulla gatan (8), en trälekplats längs med Klostergatan. I Linnéparken bredvid domkyrkan finns temalekplatsen Linnés värld (9). Några hundra meter till utmed Växjösjön ligger Strandbjörket (10) med lekplats, tennisbanor och våffelstuga.

 

KULTURSTADEN VÄXER

När du besöker Växjö märker du snabbt att det byggs mycket runt om i stan. Inte minst kring stationsområdet. Det behövs i en stad som växer med 1000 invånare per år. Vi bygger mycket i trä här. Välle Broar (11), som ligger utmed sjön Trummen, är Sveriges i särklass största satsning på byggandet av trähus. Trä och glas är lite av ”våra” material här i hjärtat av Småland.

Och glas, det kan du se mer av på museet i Kulturparken (12). Passa på att slinka in på Izakaya Moshi (13) när du ändå är där. En av stans bästa restauranger med matinspiration hämtad från bland annat Japan, Korea och Vietnam. Och med ett ölutbud utöver det vanliga. Behöver vi tillägga att den är KRAV- certifierad?

 

grona vaxjo 2