Stadsodling

Intresset för stadsodling blir allt större. I Östrabo ekobacke, i centrala Växjö, kan du som besökare äta extremt närodlad lunch och köpa färska grönsaker.

Grön oas mitt i Växjö växer

Ett stenkast från Stortorget i Växjö ligger de gröna backarna som ansluter till biskopens egen gräsmatta. På en yta stor som en fotbollsplan odlas lök, potatis, pumpa, chili, tomat, persilja, sallat och många andra grönsaker. Den som kommer till backen kan njuta av utsikten över Växjö och ta ett snack med odlarna för att få tips till sitt eget odlande.

UTESERVERING I GRÖNSKAN
Allt som odlas finns att köpa i boden på området. Vid vissa tillfällen, ända fram till slutet av oktober, lagas det vegetarisk lunch på grönsakerna. Maten tillagas och avnjuts utomhus.

Det som började som ett småskaligt projekt av kooperativet Macken för sex år sedan har vuxit lite grann varje år. Numera är kommunen med som en samarbetspartner. I år har efterlängtade personalutrymmen och ett växthus byggts.

Förutom att stadsodlingen gör Europas grönaste stad ännu grönare ger den sysselsättning. Nysvenskar och människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden har engagerats i projektet. Trots att odlingen fortfarande är relativt liten levererar den grönsaker till bland annat Växjös bästa restauranger och närliggande förskolor och skolor i kommunen.

Östrabo ekobacke är KRAV-certifierad vilket innebär att det inte används syntetiska handelsgödselmedel och antalet tillåtna växtskyddsmedel är begränsat. För att klara växtnäringsförsörjningen och undvika sjukdomar och skadedjur krävs att växtföljden varieras.

VEGGOLUNCH I BACKEN

Under september månad (beroende på väder även oktober) serveras vegetarisk lunch i ekoabacken. Varje fredag med start kl. 11.30 kan du som besökare äta extremt närodlat lunch och köpa med dig färska grönsaker.