MAT2021

I över ett decennium har evenemanget MAT varit en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. MAT har årligen arrangerats andra helgen i september – men i år blir MAT en hel vecka! Den 11 till 19 september arrangeras MAT2021. Under veckan anordnas en restaurangvecka i Växjö, digitala seminarier, mattävlingar och andra aktiviteter kopplat till mat i Växjö och runtom i Kronobergs län. MAT2021 avslutas den 18–19 september med en repris på fjolårets lyckade MAT-runda.

 

Restaurangveckan UT o ÄT
En nyhet för MAT2021 är att det arrangeras en restaurangvecka med namn UT o ÄT i Växjö. Växjös restauranger gör egna tolkningar och aktiviteter med temat lokal och hållbar mat. Besökarna får möta lokala producenter och få ta del av småländska matupplevelser i en säker restaurangmiljö. 

 

MAT-rundan kommer tillbaka
Förra året ställde MAT om och istället för ett MAT-tält på Stortorget i Växjö genomfördes en MAT-runda som blev en folkfest och en hyllning till de små
matproducenterna, restaurangerna och gårdsbutikerna på Kronobergs landsbygd. I år kommer MAT-rundan tillbaka helgen den 18–19 september 2021. En nyhet för i år är att det arrangeras flera Öppna Gårdar där besökare får uppleva lantbruk hemma hos bonden.

 

Digital cookalong med Tareq Taylor

Under MAT2021 kan du laga mat på småländska råvaror tillsammans med Tareq Taylor! Tisdagen den 14 september kl. 18-19 är du inbjuden att laga mat med folkkära kocken Tareq. Under en timme lagar ni en vegetarisk rätt på småländska råvaror. Cookalongen visas på SMP.se och är öppen för alla. Det kommer att finnas möjlighet att köpa kassar hos ICA Maxi Växjö till ett förmånligt pris med ingredienser till maträtten.

 

Seminarier blir digitala 
Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT för att öka kunskapen om matens betydelse ur flera perspektiv. Tidigare år har Växjö Konserthus och det breda seminarieprogrammet varit en samlingspunkt för samtal och samverkan, både för de som arbetar med mat och för allmänheten. I år blir seminarieprogrammet istället digitalt under två heldagar, den 14 och 15 september. 

 

Fler programpunkter under MAT2021

  • Årets Ekokock på Rinkaby Gård 
  • Prova på utomhusmatlagning på Rinkaby Gård
  • Smålands Pizzamästerskap på Residensets innergård 
  • Årets Kockelev

Hela programmet finns på -> MAT Småland