MAT2021

I över ett decennium har evenemanget MAT varit en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. MAT har årligen arrangerats andra helgen i september – men i år blir MAT en hel vecka! Mellan den 11 och 19 september 2021 planeras det för en restaurangsatsning i Växjö, digitala seminarier, tävlingar och andra aktiviteter kopplat till mat i Växjö och runtom i Kronobergs län. MAT-veckan avslutas den 18–19 september med en repris på fjolårets lyckade MAT-runda.

Restaurangsatsning i Växjö 
En nyhet för MAT2021 är att det kommer arrangeras ett antal restaurangdagar i Växjö. Restauranger i Växjö kommun bjuds in för att skapa egna tolkningar och aktiviteter med temat lokal och hållbar mat. Växjö kommun gör den här satsningen för att branschen har haft det extra tufft under pandemin och för att involvera restaurangerna mer i evenemanget. Besökarna får möta lokala producenter och få ta del av småländska matupplevelser i en säker restaurangmiljö.

Succén MAT-rundan kommer tillbaka
Förra året ställde MAT om och istället för ett MAT-tält på Stortorget i Växjö genomfördes en MAT-runda som blev en folkfest och en hyllning till de små matproducenterna, restaurangerna och gårdsbutikerna på Kronobergs landsbygd. I år planeras MAT-rundan att komma tillbaka helgen den 18–19 september 2021. 

Seminarier för allmänheten, branschfolk och runt om i länet
Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT för att öka kunskapen om matens betydelse ur flera perspektiv. Tidigare år har Växjö Konserthus och det breda seminarieprogrammet varit en samlingspunkt för samtal och samverkan, både för de som arbetar med mat och för allmänheten. Med osäkerheten om hur vi kan mötas i september blir seminarieprogrammet istället digitalt under två heldagar, den 14 och 15 september. 

MAT2021 arrangeras mellan den 11–19 september i Växjö och runtom i Kronobergs län. Evenemanget kommer att genomföras på ett säkert och ansvarsfullt sätt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. MAT:s arbetsgrupp följer pandemins utveckling noga och är i dialog med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och smittskyddsläkare.