Ditt ljus i mörkret

Växjö Elektriska - Sveriges ledande belysningsbutik

Ditt ljus i mörkret

I 75 år har de lyst upp Växjö. Numera sprider de sitt ljus även via webben och sin framgångsrika butik i Stockholm. Christine Löfqvist har tillsammans med sina medarbetare etablerat Växjö Elektriska som Sveriges ledande belysningsbutik. 

När Christine tog över Växjö Elektriska efter sina föräldrar dröjde det inte länge innan hon fattade ett djärvt beslut som kom att förändra butiken totalt. Det var precis i början av 2000-talet och de stora elkedjorna gjorde sin entré på stadens handelsområden.

Vi var en klassisk elaffär med allt från vitvaror och mindre hushållsapparater till lampor och dammsugare. Jag bestämde mig för att slänga ut allt utom belysning och viss inredning. Samtidigt stramade vi upp sortimentet och satsade på exklusiva kvalitetsprodukter, berättar Christine.

Lyckad satsning 

Med facit i hand var det ett minst sagt ett lyckat beslut. Redan 2003 vann Växjö Elektriska branschorganisationens pris – Årets ljusa butik – just tack vare sin förändring. En utmärkelse de lyckades kamma hem igen drygt tio år senare 2014. Men då när det begav sig fick Christine höra från flera håll att hon nischade sig för hårt och målade in sig i ett hörn.

Det var vad många sa, men vi sitter fortfarande kvar i samma nischade hörn och säljer riktigt bra, skrattar Christine och fortsätter.Vi satsade tidigt på att bli experter på det vi gör genom utbildning på Ljushögskolan i bland annat ljussättning och ljusberäkning. Vi säljer inte lampor, vi hjälper våra kunder fram till bästa möjliga belysning.

Exklusiva varumärken

Den höga kunskapsnivån kring allt som har med belysning att göra i kombination med ett handplockat sortiment med varumärken som Louis Poulsen, Gubi och Belid är ett koncept som Växjö Elektriska har hållit fast vid. De har dessutom med framgång tagit det vidare och breddat sin marknad.

Vår webbutik var det första stora steget och den går stadigt uppåt. Webben och den fysiska butiken konkurrerar inte, de gynnar varandra. Idag är våra kunder ofta väl förberedda när de kommer in till oss på Storgatan, de har rekat i förväg på nätet. Jag har svårt att se hur någon i vår bransch kommer att klara sig på sikt utan webbutik.

Växjö Elektriska i Stockholm

När storsatsning efter webben blev butiken i Stockholm som nyligen firade ettårsjubileum. Där är det Christines son Johannes som basar över verksamheten och blir tredje generationen i familjeföretaget.

Stockholm har verkligen gått över all förväntan. Marknaden blir inte mättad, många tycker belysning är svårt och vill ha hjälp. Det märker vi inte minst på att rådgivningen blir en allt större del av vår verksamhet, säger Christine.

Experter på belysning 

Inom rådgivningsdelen hjälper de kunder att gå igenom belysningsbehov i exempelvis hem och trädgårdar, på arbetsplatser, i offentliga miljöer, parker och så vidare. Därefter ger de förslag på hur belysningen på bästa sätt ska fylla de behov som finns.

Det allra roligaste är projekt där vi kan vara med från början och rita hur elen ska dras för att skapa rätt ljussättning.

När Christine blickar framåt ser hon fortsättningen på ett vinnande koncept.

Mina drivkrafter är dels mötet med kunderna och att hjälpa varenda en av dem med stort och smått. Och dels att driva företag vidare och där ser jag många möjligheter att utvecklas. Fler butiker finns det funderingar på och att expandera webbutiken internationellt blir säkert aktuellt.

Närodlade och globala smaker

Närodlade och globala smaker