Mat, musik och människor

Gänget bakom Kafé de luxe i Växjö går sin egen väg. Här råder en småskalighet och egna traditioner som sätter musiken, maten och människorna i centrum.

Destination de luxe

Gänget bakom Kafé de luxe i Växjö går sin egen väg. Häng med i deras tankar om maten, musiken och människorna.

 

– Det har blivit något av ett tema i allt vi gör, att det inte måste vara så himla perfekt utan hellre lite snett och vint. Det sneda välkomnar och blir mer tillåtande både för oss och för våra gäster.

Det säger Nils Hector, som driver restaurangen och klubben Kafé de luxe tillsammans med kompanjonerna.

– En stol som är lite skev hos oss är charmig, men på ett helt nytt och fräscht ställe blir den stolen rätt jobbig, skrattar han.

ÖPPNA SINNEN

Det har gått drygt tio år sedan de drog igång. Sedan dess har verksamheten sakta men säkert byggts ut med bland annat Bondens butik och danspalatset Tyrolen. På pappret till synes ganska skilda verksamheter, men ändå med en tydlig röd tråd. De är lokala mötesplatser med mat och musik i fokus.

– Det är drivkraften. Vi vill öppna sinnen, påverka och driva på en social utveckling. Generellt spenderar vi svenskar väldigt mycket tid och energi på vår egen lilla sfär istället för att lägga kraften på att träffas och göra saker ihop, säger Nils och fortsätter:

– Många tänker att ”men oj, jag kan inte gå till ett ställe där mina barn är” men
 vi försöker vända på det där. Jag älskar när det sitter ett gäng i finkostym vid ett bord, någon med jobbarbyxor på nästa och så ett gäng ungdomar som spelar sällskapsspel vid det tredje.

INVESTERAR LOKALT

Som nöjesansvarig på Kafé de luxe är det Nils Hectors uppgift att rodda ihop alla evenemang och spelningar. Tidigare jagade han efter de häftigaste bokningarna och artisterna. Numera brinner han ännu mer för att hitta nya koncept. Fik för asylsökande, Slöjdbar, Gay de luxe och Vetenskap de luxe i samarbete med Linnéuniversitetet är bara några exempel.

– Folk som kommer hit ska inte vara 
för trygga i sin tanke att ”så här är en restaurang och så här är en klubb”, utan det kan vara något helt annat.

– Vi tänker egentligen på samma sätt som när vi handlar lokalproducerad mat, vin från smågårdar eller begagnade möbler. Vi vill investera lokalt i småskalighet och på tjänster av och för människor vi känner. Vi lever alla i vår egen värld och skapar vår egen världsbild, och det vill vi göra så bra som möjligt.