Sjöarnas stad

De båda sjöarna mitt i stan omgärdas av Sveriges längsta strandpromenad på 8 km.

Citysjöar

Oavsett vilken tid på året du kommer till Växjö så kommer du att märka att ”folk går runt sjön”. Varje dag promenerar, joggar, cyklar eller skejtar människor runt Växjös centrala sjöar. Här kan du även bada och fiska på sommaren eller åka skridskor på vintern. Runt sjöarna finns grönområden, konstverk och flera mötesplatser. Med närhet till både naturen och dess lugn och stadskärnan med sin puls är Växjös citysjöar det självklara navet i stan.

Växjösjön

Mitt i Växjö ligger Växjösjön omgiven av lummig grönska bara ett stenkast från city med hotell, restauranger och butiker. Den nästan fem kilometer långa strandpromenaden runt sjön är perfekt både för promenader, joggningturer och inlinesåkning. Du kan dessutom bada och fiska. Med utsikt över sjön ligger både restaurang och kafé. Konststråket Växjö Art Site bjuder på konst mitt ute i det offentliga rummet och lekplatsen i Strandbjörket är en av Växjös mest populära.

Trummen

Granne med Växjösjön hittar du sjön Trummen som går ända ut till Linnéuniversitetet. Beläget uppe på en höjd blickar vackra Teleborgs slott ut över sjön. Slottet erbjuder både mat och logi och i direkt anslutning till sjön ligger deras brygghus som sommartid serverar fika och lunch.

Runt sjön hittar du Trummen Land Art som är en satsning på konst, natur och friluftsliv. Trummen Land Art skapar spännande mötesplatser med fokus på rekreation, aktivitet och upplevelse. Utmed sjön ligger även Linnéträdgården som är designad av landets kanske främste landskapsarkitekt Ulf Nordfjell.