Blomsterkonstnären Bolander

Blomsterkonstnären Bolander

Hon har gjort blomsterarrangemang till fyra Nobelfester och Kronprinsessan Victorias bröllop. Men det är floristvardagen och egna blomsterbutiken, Söders Blommor i Växjö, som Maria Bolander brinner allra mest för. 

I butiken på Kungsgatan 4 i Växjö luktar det fräscht krispigt och lite sött, precis som det ska i en blomsterbutik. Maria har just bundit en maffig bukett som snart ska få pryda en kunds födelsedagsfirande. Med van hand skär hon blommor, strån och kvistar och formar till en fantasifull skapelse i grönt, rött, orange och ljuslila.

Det var snittblommorna som en gång blomsterpassionerade mig och jag älskar fortfarande att binda buketter, säger hon.

Hur ser en typisk Maria Bolander-bukett ut? 

Den får gärna vara lite yvig med udda färgkombinationer och naturmaterial efter säsong. Jag använder ofta grenar och växter som jag hittat i naturen. Sen gillar jag att använda grönt som mer än bara utfyllnad. Som här, säger hon och håller den nykomponerade buketten framför sig.

Utvecklar varje florist en stil som det går att känna igen?

Ja, det tycker jag. Det är ett hantverk som kan ta lite olika uttryck så jag brukar kunna se vilken florist i staden som ligger bakom en bukett.

BLOMMOR ÄR KONST

I år firar Maria Bolander 26 år som florist och egenföretagare. Att det blev just blommor hon skulle ägna arbetsvardagen åt var ingen slump.

Min pappa var trädgårdsmästare, så jag har nog intresset i blodet. Men jag har också ett stort intresse av konst, hantverk och natur och det tycker jag hör ihop med floristyrket. Blommor är konst helt klart.

Vad är din drivkraft? 

Allt som växer. Att personal växer, att jag får växa i min roll och såklart olika blommor. Egentligen allt som rör på sig och inte är statiskt. Jag älskar att utvecklas kreativt.

SNITTBLOMMOR TILL VARDAGS

När Söders Blommor slog upp portarna 1993 var det framför allt krukväxter som kunderna efterfrågade. Då det inte fanns några snygga, designade krukor på marknaden brukade Maria måla egna motiv till påsk och jul. Med åren har kunderna blivit allt mer medvetna vilket också bidrar till utvecklingen i branschen.

Många som kommer in i butiken har inspirerats av kreationer de sett på sociala medier. På Instagram har exempelvis ”fredagsbuketten” blivit ett populärt begrepp. Förr var snittblommor något som såldes till födelsedagar, begravningar och bröllop. Idag spontanköper kunderna gärna en bukett för att ha något fräscht och vackert att titta på hemma. Blommorna har blivit en del av vår personliga stil och inredning, berättar hon.

AFTER BLOOM

Nyligen gjordes en totalrenovering av Söders Blommor. Butiken har blivit rejält mycket större och kunderna kan bland annat komma bakom kulisserna i ateljén och se hur floristerna arbetar när de binder sina buketter.

Det finns många spännande idéer som kommer att kunna förverkligas nu när vi har större lokaler. En gång i månaden brukar vi ha After bloom. Det är en blomstrande workshop då vi till exempel binder buketter eller kransar efter säsong tillsammans med våra kunder.

Hur mycket Maria Bolander än älskar sin blomsterbutik i centrala Växjö packar hon gärna kniv och sekatör i resväskan och arbetar på andra ställen. Under fyra år i rad var hon till exempel med i teamet som smyckade Stockholms stadshus inför Nobelfestligheterna. Och när Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig var hon med och dekorerade Storkyrkan.

Det var himla kul såklart. Det är ju bara en gång i livet man får göra en sådan häftig grej, avslutar hon.


MARIA BOLANDER

Jobb: Floristmästare, blomsterkonstnär och företagare. Driver blomsterbutiken Söders Blommor i Växjö.

Fritid: Älskar konst och att vara i naturen

Inspireras av: Mina medarbetare. ”I ett hantverksyrke som vårt är det värdefullt med klurigheter och tips som vi delar med oss av till varandra.”